Oedeemtherapie

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. De klachten die kunnen ontstaan bij oedeem zijn: zwelling, een vermoeid en zwaar gevoel in de betreffende ledematen, pijn, beperkingen in de bewegingen en/of beperkingen in het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties.

Enkele veel voorkomende vormen van oedeem zijn;
• Primair lymfoedeem (door aangeboren afwijking aan lymfevaten)
• Secundair lymfoedeem (bijvoorbeeld bij lymfklierverwijdering na een operatie i.v.m. kanker)
• Veneus oedeem ( bijvoorbeeld als gevolg van trombose, een operatie aan bloedvaten of andere operaties)
• Lipoedeem (oedeem door overmatige vetafzetting)

Met verwijzing van huisarts of specialist kunt U behandeld worden voor deze vormen van oedeem. Ook kunt U terecht voor de gevolgen van kanker, bijv. bewegingsbeperking als gevolg van radiotherapie.

Enkele therapievormen zijn:
Manuele lymfedrainage: een specifieke massagetechniek, die afwijkt van de gewone massage en is erop gericht de transportcapaciteit van het lymfesysteem te verhogen en goedwerkende lymfegebieden te activeren.

Compressietherapie: d.m.v. het aanleggen van bandages wordt van buitenaf een continue druk aangebracht, die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd wanneer er nog geen stabiele vochthuishouding in het lichaamsweefsel is. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

Lymftaping: m.b.v. speciale tape die er op gericht is de transportcapaciteit van het lymfesysteem te verhogen en goedwerkende lymfegebieden te activeren. Tevens in te zetten als littekenbehandeling.

Oefentherapie: een belangrijke component van de vochtafvoer is de “spierpomp”. Tijdens het aanspannen van de spieren worden de vaten en lymfebanen even dicht gedrukt en worden het bloed en de lymfe omhoog gestuwd. Klepjes in de vaten en lymfebanen voorkomen dat het vocht terug stroomt.

Voorlichting
De behandelend therapeut: Leonard Dost
Voor meer informatie: www.nvfl.nlwww.mldv.org