Echografie

Echografie wordt al jaren ingezet voor de diagnostiek van musculoskeletale aandoeningen. Van origine is het de radioloog die deze beelden maakt en beoordeelt. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar wie is dé specialist op het gebied van beweging? Dat is de fysiotherapeut!. Wij zien patiënten vaak als eerste als het gaat om klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat en dat is de reden dat Fysio Bathmen er voor gekozen hebben om echografie aan ons handelen toe te voegen.

Met echografie worden opnamen gemaakt van het houdings- en bewegingsapparaat. Pezen, spieren, banden, slijmbeurzen, botten en gewrichten zijn ineens zichtbaar. Voorbeelden waarbij echografie wordt gebruikt zijn: afwijkingen aan de achillespees, een tenniselleboog en verkalkingen in pezen (bijvoorbeeld rond de schouder). Daarnaast zijn ook spierblessures, hielspoor of een aanwezige slijmbeursontsteking op een echo zichtbaar. Door een snellere diagnose van (sport)blessures is de kans op herstel ook nog eens groter en kan de duur van de herstelperiode verkleind worden.

Echografie is een diagnostisch middel en dus geen behandeling op zich. Wanneer de fysiotherapeut zijn vermoedens wil bevestigen, kan hij een echo maken. De echo maakt hij op basis van een eerder gedaan intakegesprek en lichamelijk onderzoek. Hiermee stelt hij de diagnose en maakt op basis daarvan uw behandelplan. Tijdens of na uw behandeltraject kan de fysiotherapeut weer een echo maken en deze vergelijken met de eerste echo. Mocht het nodig zijn, dan kan de fysiotherapeut uw behandelplan aanpassen.

Het overgrote voordeel van echografie door een fysiotherapeut is dat

echografie  ook dynamisch kan worden uitgevoerd, dus tijdens de (pijnlijke) beweging. Het is een snelle manier om de aard en de aanleiding van de klacht in beeld te brengen, waarna de behandeling meteen kan worden opgestart.

In ons team zijn Frank van Geelen en Leonard Dost gespecialiseerd in het uitvoeren van echo’s.